8,357 bloggar, 15,008 användare

Sveriges största & bästa bloggplattform för skolan!

Infoga en film från Youtube

Att infoga ett klipp från Youtube, eller liknande videosajter på din blogg är inte så svårt.

När du hittat klippet du vill använda så finns oftast en ruta med en kod du kan infoga på din hemsida.

I Youtube:s fall så heter det ”Bädda in” märkt med en 1:a i exemplet. Kopiera den koden och öppnad det inlägg som du vill infoga filmen på.

Växla till läget ”HTML” genom att klicka på den fliken i WordPress. Leta nu upp platsen där du vill infoga klippet på, t.ex. mellan två textstycken och klistra in koden från Youtube där.

Om vi nu klickar på förhandsgranska-knappen (uppe till höger i publicera-rutan) så ser vi hur det kommer att se ut om vi sparar. Ofta kanske man önskar att filmen hamnar till vänster eller till höger och texten ska rinna runt filmen, och det tricket ordnar vi lätt genom att göra följande ändring.

Slutresultatet

Slutresultatet

Textstycket du klistrat in börjar med;

<object width=”320″ height=”265″><param… osv….

Efter ”<object” skriv in följande text (med mellanslag före och efter): style=”float: right”

Textsträngen lyder nu;

<object style=”float: right” width=”320″ height=”265″><param… osv….

Nu märker vi dock att texten är precis dikt an mot rutan där filmen är så det blir lite svårläst. Det löser vi lätt med att lägga till en marginal. Ändra textsträngen så här;

<object style=”float:right; padding-left:10px;” width=”320″ height=”265″><param… osv….

Spara inlägget och filmen är nu högerjusterad med en marginal till texten på 10 pixel (bildpunkter). Vill du ha den vänsterjusterad skriver du left iställer för right, och ändra då marginalen på samma sätt.

Category: Arbeta med inlägg och sidor       Taggar:, ,

2 Comments Already

  1. Jenny Ek skriver:

    På förstasidan på http://www.sli.se står det att man också kan lägga upp filmer från just http://www.sli.se. Jag har gjort det och bäddat in på samma sätt i min blogg som med en youtube film. Igår när jag testade verkade det fungera, men idag verkar det krävas att jag ska logga in.

    Hur är det? Måste jag alltid vara inloggad för att se en film? Hade hoppats att elever som varit sjuka en lektion skulle kunna se filmen hemifrån genom min blogg.

  2. @jennyek Dina elever måste också ha en inloggning till SLI. De flesta, om inte alla AVMediecentraler tillåter elevinloggning, så det är bara en fråga om att dela ut inloggningar, något du faktiskt kan göra själv på SLI.SE. Förklaringen till varför det är så här är helt enkelt att materialet på SLI är licensierat och inte allmänt tillgängligt.

    Så, när dina elever väl har sin inloggning, då fyller dom helt enkelt bara i det i spelaren så spelas filmen upp!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *